Podzimní kurz vaření podle ájurvédy - aneb JaK na to s Jarmilou a Katkou

Podzimní kurz vaření podle ájurvédy - aneb JaK na to s Jarmilou a Katkou

4. listopadu 2019 se uskutečnil další kurz vaření podle ájurvédy. Tentokrát jsme si vytvořili ájurvédskou kuchyň v restauraci Krajní mez v Debři.

Po několika dlouhých měsících jsme se vydaly zase uvařit si podle ájurvédy. 

Co to vlastně znamená? 

 

Principy ájurvédského vaření se dají aplikovat na jakoukoli kuchyni, která vás baví. Základem je využití principů ájurvédského vaření v kuchyni.

Co s čím zkombinovat, co využít pro sebe samotné i pro ostatní členy rodiny? 

 

Vybraly jsme podzimní menu - a použily takové koření, které nás jednoznačně zahřeje. Pokrmy byly sestaveny ze sezónních surovin - tedy zeleniny, která je aktuálně k mání, rýže a mungo dálu.

 

Obiloviny, luštěniny a zelenina tvoří nejhodnotnější složky výživy. Hotové jídlo by mělo být vyvážené a mělo by upokojit všechny naše chutě - tedy sladkou, slanou, kyselou, pálivou, hořkou a trpkou. Po takovém jídle jsme syti a uspokojeny jsou všechny naše smysly! 

 

Eliminujeme pocit, že se musíme po jídle "něčím dorazit", hladina krevního cukru je stabilizovaná a na další jídlo dostaneme hlad až za několik hodin, kdy je předchozí pokrm bezpečně strávený. Tím podporujeme kvalitní trávicí oheň, kvalitní produkci tělesných tkání, psychickou pohodu a radost ze života!

 

Menu pro podzimní den:

snídaně: mrkvová halva s mandelimi a rozinkami

oběd: kičerí z rýže a mungo dálu a zeleninové sabdží, rajta z červené řepy

večeře: dýňová polévka s kokosovým mlékem a čili a kokosové čispy s čili

 

Nezapomínáme ani na kvalitní pitný režim - teplou vodu, vodu s citrónem, zázvorový odvar nebo čaj K2F - ideální na podporu trávení. 

 

Těšíme se na další setkání v ájurvédské kuchyni, kde se dozvíte JaK na to s Jarmilou a Katkou


Obrázková galerie