Kurzy vaření
V ájurvédě je výživa velmi zásadní pro kvalitu života a zdraví člověka.
Principy stravování podle ájurvédy jsou velmi jednoduché, přesto se mohou zdát složité.
V našich kurzech se snažíme přiblížit tyto principy lidem, kteří mají zájem ozdravit svůj jídelníček, využít obrovský potenciál přírody, sílu bylin a koření.
Ve 4 hodinovém bloku se volnou formou dozvíte, jak se vaří podle ájurvédy pod vedením Katky Kulíkové a Jarmily Klackové. Obě studovaly v Ájurvédské gurukule v Praze, kde bylo vaření nedílnou součástí výuky.
Co se na našich kurzech můžete dovědět?
- základní principy tridóšy - jak rozpoznat princip váta - pitta - kapha
- jak funguje trávení a jaký vliv na naše zdraví má AGNI - trávicí oheň
- jak rozpoznáme, že máme v těle ámu - toxiny
- jak si vhodně zvolit suroviny pro vaření a jak je vhodně zkombinovat s ohledem na svou konstituci a sezónu
- jak funguje ájurvédská farmakologie - tedy byliny a koření nejen pro chuť, ale hlavně pro zdraví
V praktické části si vždy uvaříme vyvážený pokrm, který odpovídá sezónně a doporučíme, jak jej vyladit dle individuálních potřeb.
Součástí kurzů vaření je tedy teoretická část, praktická část, společné posezení u jídla, skripta. V průběhu kurzu jsou podávány vhodné nápoje.
Snažíme se šířit jednoduchá pravidla stravování podle principů ájurvédy i v našem západním světě.
A vždy platí, že kdo chce být zdravý, musí zdravě jíst a to znamená si vařit!
Součástí jsou skripta a recepty z workshopu.