Jak o sebe pečovat v (pod)zimním období podle ájurvédy

Přivítejme podzim! Nádherně zbarvené listí stromů opadá, ochladilo se, je sucho, větrno a sluníčko již nemá svou sílu. Vládne nám energie VÁTA, která představuje princip éteru a vzduchu,
Váta se vyznačuje lehkostí, jemností, suchostí, hrubostí a je pohyblivá. Tyto vlastnosti se projevují nejen v přírodě, ale i v našem organismu.Váta se může projevit:
- suchou kůží na těle, na patách či kloubech
- zimomřivostí
- nadýmáním
- plynatostí
- stolicí v podobě bobků či zácpou
- únavou a ztrátou síly
- praskáním a bolestí kloubů
- nespavostí
- slabou chutí k jídlu
- obavami, pocity strachu
- napětím či úzkostí
Pokud chceme podpořit naše harmonické bytí v období, kdy váta vládne, je třeba využít právě opačných vlastností, čímž ji budeme jemně snižovat.
Naším základním doporučením je SE ZAHŘÍVAT, SVOJE DENNÍ RUTINY KONAT PRAVIDELNĚ A CELKOVĚ ZPOMALIT. K tomu nás podzim a zima koneckonců vyzývají přirozeně i tím, že je brzy tma.
STRAVA
... by měla být pravidelná a teplá či horká. Důraz klademe především na oběd, jako hlavní jídlo dne! Pravidelný, teplý oběd je základem zdraví.
Vhodná jsou jídla tučnější, sladká chuť také snižuje vátu. Doporučit můžeme kašovité pokrmy, polévky, nákypy. Nedoporučujeme syrové saláty, studené a suché pokrmy.
Z NÁPOJŮ doporučujeme teplou až horkou vodu, zázvorový čaj, teplé obilné kávy s mlékem, bílou kávu, obilná mléka nebo mléko sojové, ořechová mléka. Nevhodné jsou studené nápoje, nadměrná konzumace kávy či zmrzlina.
Sezóna nám dává přesně ty suroviny, které bychom měli právě konzumovat - ideálně tepelně upravené s kvalitním tukem, jako je například ghí nebo sezamový olej.
Tedy: zelené fazolky, červená řepa, mrkev, avokádo, cibule, brambory, batáty, růžičková kapusta, zelí tepelně upravené, květák, brokolice, cuketa, dýně, celer, špenát.
Z masa - pokud nejste vegetariáni - si dopřejte slepici, kuře, kachnu, krocana, ryby, mořské plody, skopové maso, kozí, vepřové či zvěřinu. Masové vývary jsou vydatné a posilující.
Z obilovin je vhodná pšenice, rýže, oves, quinoa, z luštěnin jsou vhodné druhy jako zelené mungo, červená čočka, tofu, seitan, tempeh, vždy tepelně upravené.
Opatrně s mléčnými výrobky, vhodnější jsou fermentované, tedy kysané produky, ze sýrů panýr či tvaroh.
Z ořechů jsou nejvhodnější mandle, které přes noc namočíme do vody a oloupeme.
Ovoce konzumujte vždy zralé a sladké! Banán, ananas, hrozny, hrušky, švestky, datle, fíky, mango, vařená jablka. Vhodné jsou i citrusy jako citron, grapefruit nebo pomeranč.
Ájurvédské vaření se neobejde bez koření! Vhodné jsou všechny druhy, které jsou zahřívací - tedy skořice, hřebíček, muškátový oříšek, ale také kardamom, koriandr, asafoetida, fenykl, šafrán.
Čerstvý zázvor je nejen vhodný do čaje, ale s černou solí a citronovou šťávou výrazně podporuje trávení. Stačí dva plátky zázvoru, špetka černé soli a pár kapek citronu, sníst 15 - 20 minut před jídlem. Trávicí oheň dostane tu správnou sílu.
A sladká tečka: vhodná jsou sladidla přírodní - tedy třtinový cukr, palmový cukr Jaggery, ječný slad, stévei, datlový sirup, agáve sirup či rýžový sirup. Ale i zde platí, že méně je více.
Denní režim je nezbytný v období váty. Tedy PRAVIDELNOST!
Zdržujte se v teple, ale dopřejte si procházky na čerstvém vzduchu! Pravidelně olejujte svoje tělo, dopřejte si teplou lázeň, aromaterapii, inhalaci bylinných par.
Dostatečně spěte a relaxujte. Noste teplé oblečení včetně čepice!
Dívejte se do ohně, stačí sledovat plamen svíčky nebo západ slunce. Zklidníte svou mysl.
Poslouchejte klidnou hudbu, hluboké tóny, praktikujte jógu, strečink, ale dopřejte si i svižnou procházku, tanec či gymnastiku.
Barvy vhodné pro podzim jsou červená, žlutá, bílá, oranžová a zelená.
Užívejte krás podzimu a pečujte o sebe. Podpoříte svou imunitu a to je nyní obzvlášť důležité!