Hubnutí podle ájurvédy

Po zimě a dlouhém pobytu v domácím prostředí se možná necítíme úplně pohodlně. Přibrali jste? Cítíte se unavení? Nechte se inspirovat ájurvédou a zaměřte svou pozornost na trávení.
Ájurvéda představuje harmonický způsob, jak vyladit tělo nejen v oblasti tělesných tuků, ale jak vyladit organismus jako takový.Ájurvéda vnímá štíhlost jinak, než je běžné u nás - v západních zemích. Neuznává žádné "DIETY", počítání kalorií, stresující drastické jídelníčky, odříkání si, omezení chutí či cokoliv jiného.
Principem harmonického stravování podle ájurvédy je stravovat se v souladu s vlastní konstitucí, s ročním obdobím, s momentálním psychickým i fyzickým stavem, jíst pestré, vychucené jídlo a uspokojit nejen chuťové buňky, ale i své smysly. Dalším důležitým pravidlem pro zdravé tělo a zdravého ducha je mít vyladěné trávení.
Ájurvéda nás učí si jídlo užít a prožít ho. Pak se v podstatě skutečně stáváme tím, co jíme:-)
Pokud jsme tedy obézní nebo nemocní, na některé úrovni našeho bytí panuje "nelad".
Nadváha může mít několik důvodů, např. nadměrná konzumace sladkých a tučných jídel, konzumace polotovarů a nekvalitních surovin, dále nevhodná kombinace surovin, nepravidelné jezení nebo jídlo za pochodu a ve stresu, v emocích, z nudy, nedostatek spánku, špatný pitný režim, nedostatek pohybu.....
Ájurvéda se zaměřuje na příčiny problémů. Pokud se podaří je odstranit, potíže (včetně nadváhy) samovolně vymizí.
Alfou a omegou je však TRÁVENÍ A SÍLA TRÁVICÍHO OHNĚ.
Co je trávicí oheň?
Ve zkratce: AGNI je prvek ohně, jehož hlavní sídlo je v žaludku, ale princip ohně je obsažen i v každé jednotlivé buňce našeho těla, ve smyslových orgánech i v naší mysli.
Má na starosti veškerou přeměnu - TRANSFORMACI.
Jeho hlavní funkce je trávení, vstřebávání a přeměna potravy a vjemů na ENERGII.
Je-li AGNI v optimálním stavu, člověk má zdravý imunitní systém. Dojde-li ke zpomalení AGNI, dochází ke zhoršení zdraví...
Když AGNIi nefunguje, může dojít k vychylování chutí a pocitu hladu během dne, ale i v noci.
Říkáme, že agni funguje nepravidelně. Nepravidelný agni (višama agni) vede k nepravidelnému trávení.
Pokud tento stav přetrvává, celý metabolismus je vychýlený a mohou se dostavit obtíže, jako:
- pocity plnosti či těžkosti
- vyšší množství vzduchu v trávicí trubici (a následný odchod plynů)
- bolesti břicha
- nechutenství
- žaludeční kyselost
- škrundání ve střevech
- řidší stolice
Takto nerovnovážný stav touží po smažených pokrmech, ostrém jídle, častěji i po sladkém a slaném jídle. Slabý trávicí oheň však toto jídlo nedokáže zpracovat a v těle se množí nečistoty, tzv. ÁMA, jejichž přesné množství můžeme zjistit každé ráno na povrchu jazyka v podobě bílého či nahnědlého povlaku.
Další problém týkající se AGNI je tzv. tupý neboli slabý trávicí oheň - manda agni.
Ten se objevuje tam, kde je větší přítomnost vody či těžkých surovin na trávení, tedy maso, bílá mouka a cukr. Takový stav se pozná, když jíte velmi málo, nebo zcela vůbec, a přesto přibíráte na váze.
Manda agni má i další příznaky:
- těžkost v žaludku i bez jídla
- těžké tělo
- otoky
- zahlenění dýchacích cest
- příliš mnoho slin
- alergie
- pocity nevolnosti
- únava a slabost těla
- nadměrná chuť spát
Pokud nevěnujete pozornost těmto projevům, mohou se vyvinout další a vážnější zdravotní potíže, např. alergie, nadváha, vysoký krevní tlak a cholesterol nebo dokonce cukrovka.
Poslední typ nerovnovážného AGNI je tzv. tíkšna agni - příliš silný trávicí oheň.
Oheň v těle představuje kyselost, ostrost a agresivitu, která je škodlivá, když dosáhne určité míry.
Mezi projevy tohoto stavu patří např.žaludeční vředy, ale patří sem i:
- suchost v ústech
- okoralost rtů
- horkost
- zvýšená kyselost
- nevolnost po jídle
- pocity těžkosti
- pálení a bolení v oblasti jater
- bušení srdce
Kolektivně jsou faktory, které vedou k disfunkci agni, nazývány jako špatné stravovací návyky.
A potíže tím způsobené se obecně naývají "civilizační choroby".
Ájurvéda to však vnímá tak, že nejsme napojeni na potřeby svého těla.
Pokud známe svůj AGNI a víme, která konstituce je u nás primární, dokážeme vyladit stravování tak, abychom si udrželi zdraví a optimální váhu!
Pokud chcete udržet optimální zdraví a tělo v linii, vyzkoušejte několik jednoduchých pravidel:
1. Jezte pouze tehdy, když máte HLAD a jezte pravidelně!
- pravý hlad je pouze jeden - ten kolem oběda, tedy v poledne. Oběd je nejdůležitější jídlo dne, je zdrojem živin pro naše tkáně, proto bychom jej neměli vynechávat ani šidit. V poledne plane náš agni nejsilněji. Pokud je váš oběd vyvážený, pohodlně vydržíte bez jídla až do večeře, která by měla být lehčí a ne déle než v 19 h. Večeře je vnímána jako doplňkové jídlo k obědu - síla agni večer je již slabší. Nestrávená potrava narušuje spánek a vede k vzniku toxinů v těle - ámy.
Nezaměňujte hlad za chuť!
Potřeba snídaně se může lišit podle toho, jak jsme jedli předchozí den a jak kvalitně jsme v noci odpočívali. Snídejte tak, abyste vydrželi sytí do oběda a na oběd měli skutečně pravý hlad.
2. Jezte tak, abyste byli sytí tak akorát !
- nejlepším pomocníkem pro určení množství jídla jsou naše vlastní dlaně.
Obsah dlaní, které spojíme v misku, je právě tolik, kolik se vejde pohodlně do našeho žaludku.
Jídlo v žaludku potřebuje prostor, aby se dokonale promísilo se žaludečními šťávami a trávicími enzymy.
3. Jezte v klidu a vědomě !
- dbejte na to, aby jídlo krásně vypadalo, aby vonělo a chutnalo!
Servírujte si jídlo na hezkém talíři, jezte v klidu a tichu a při jídle nedělejte žádnou jinou činnost.
Když při jídle např. čtete knihu či sledujete televizi nebo sociální sítě, vaše smysly se zaměstnávají právě touto činností a tráví informace z jiných zdrojů.
Vyzkoušejte věnovat pozornost pouze jídlu na talíři, pečlivě kousat každé sousto a vychutnat si je. Sníte pak méně a váš požitek z jídla bude komplexní.
4. Věnujte pozornost tomu, co jíte !
- pokud jste si vědomi své konstituce (zda u vás převládá váta, pitta či kapha), přirozeně byste si měli vybírat suroviny a jídla z nich, která jsou v souladu s vaší konstitucí.
Pokud v tomto směru nemáte ponětí, nezoufejte! Použijte selský rozum:
pokud je venku zima, zahřívejte se jídlem! Pokud je venku horko, ochlazujte se vhodnými surovinami.
Vždy je vhodné respektovat sezónnost a vařit si ze surovin, které jsou právě k mání (na poli a zahradách, nikoliv v supermarketu, kde seženete vždy vše!).
Podporujte lokální zahradníky a pěstitele.
Pokrmy lze vhodně dochutit kořením, které působí nejen na trávení, ale i na chuťové buňky.
5. Dbejte na kvalitní pitný režim !
- i voda a nápoje musí projít naším trávením.
Při jídle je doporučeno popíjet teplé nápoje a v malém množství, maximálně 2 dcl!
Zapomeňte na studené nápoje, nápoje s bublinkami a slazené nápoje (včetně sladkých džusů) - to je opravdový nepřítel agni.
Pitný režim by měl být pravidelný a laskavý k našemu tělu - voda pokojové teploty, voda s bylinkami či kořením, vhodné čaje.
Opět platí, že v zimě je vhodné konzumovat teplé a zahřívací nápoje, v létě ochlazující nápoje - ale nikoliv ledové!
6. Věnujte pozornost svému nervovému systému
- nervový systém představuje pohyb. Nadměrný pohyb představuje únavu.
Jedním z největších nepřátel zdraví a hubnutí je stres - stres může způsobit i nadváhu právě tím, že naše trávení a celkový metabolismus jsou ve stresu. Vyčerpaná narvová soustava má pak neustále potřeby dobít - a jídlo bývá obvykle tím nejrychlejším zdrojem.
Zpomalte své životní tempo, vyknávejte činnosti vědomě a postupně.
Věnujte se klidným druhům jógy, meditaci a relaxačním technikám, dostatečně spěte.
V jídle používejte kvalitní oleje - například ghí, které v ájurvédě představuje zázračnou substanci, oleje v bio kvalitě, dostatek omega-3 mastných kyselin.
7. Choďte - jak nejvíc to jde
- chůze je nejjednodušší způsob pohybu a je vždy po ruce!
Pokud můžete, vyražte na procházku, do města, na nákup pěšky.
Svižná chůze zapojí svalový aparát, podporuje činnost srdce a dech a aktivuje tok lymfy.
Vhodná je chůze do schodů, chůze s kočárkem, s holemi. Ostrá chůze alespoň hodinu denně pomůže při redukci hmotnosti.
8. Kvalitní spánek
- spěte tak, abyste se ráno cítili odpočatí.
Před spaním nejezte, vyvarujte se činností, které aktivují vaši pozornost, jako je sledování akčních pořadů, práce na počítači či sledování mobilů. Ideální je chodit spát před 22h, před spánkem číst či poslouchat klidnou hudbu. Meditace arelaxace spolehlivě pomohou ke zdravému spánku.
9. Podpora vylučovacích systémů - detox
- tělo má schopnost pravidelné detoxikace automaticky. Pokud je však v těle a v našem trávicím systému více toxinů, je třeba řízené detoxikace, ideálně na jaře v podobě intenzivní očisty, a na podzim v podobě jemné očisty.
Zdravé fungování našeho trávení můžeme podpořit vhodnými bylinnými výtažky, např. triphalou, která detoxikuje trávicí trubici a zlepšuje trávení. Pokud plane zdravý trávicí oheň, áma se tvoří minimálně nebo vůbec.
10. Mentální detox
- mysl je naše nedílná součást a i jí je třeba věnovat pozornost!
Za častými neúspěchy v oblasti hubnutí a zdraví stojí staré programy, nezpracované emoce a stará upozaděná traumata.
Ájurvéda říká, že mysl je univerzální, atomická a není přímo vnímatelná. Mysl řídí prožívání, je to vědomí působící prostřednictvím smyslů. Jejím obsahem může být vědomí nebo podvědomí.
Mysl je úžasný nástroj, je tvořivá a pokud fungujeme v režimu vědomého vnímání a bytí, může nám opravdu hodně posloužit ke zdraví, kráse a spokojenému životu.
Zdroje:
Učebnice ájurvédy I., Vasant Lad
Výživa áhára, MUDr. Martina Zisková
a další